North West Cambridge

Client:
Aecom
Location:
Cambridge, UK
Year:
2018
The Challenge:
Aecom’s landscape architecture team was developing a masterplan for a 150 hectare development at the University of Cambridge. It was an enormous project was for 3,000 homes, 2,000 student beds, commercial and academic spaces, retail, a community centre, health care centre, a primary school and nurseries, a new hotel and central energy centre. Sustainability was a key component of the design, including solar power, a district heating network and rainwater recycling. We were encouraging low levels of car use and increased cycling and walking.
What we did:
We began by developing a site-wide masterplan to build pedestrian connectivity within the site and beyond to nearby employment areas and the city centre. This led to a family of coordinated signage including mapping nodes, directional signs and building identification. We used galvanised steel frames and posts to reflect the site’s former agricultural use.
A large number of architectural teams worked on the project and our role involved worked closely with everyone to develop a site-wide, coordinated building identification and addressing system.